Fjellfisken
Ut på tur aldri sur
↓Klikk↓
↓Se Foto i header↓

Vettisfossen 275 meter høy

Etter å ha kjørt fra Skedsmokorset ankommer vi Øvre Årdal og tar av opp til Hjelle hvor vi parkerer på parkeringsplassen for å sove til dagen etter.

Turen er igang. Vi gå oppover fra Hjelle og mot den gamle gården på Vetti. Har underveis gått langs en flomstor elv oppover Utladalen med blågrønt vatn fra breene lenger opp. På gården er det åpen kafe med mange turgåere. Etter en kaffepause rusler vi videre mot Vettisfossen.

Det er ett imponerende syn når vi kommer fram. 275 meter høyt loddrett fall. Vi går så nærme vi kan og får en skikkelig dusj. Det er ganske utrolig at enkelte har klatret fossen opp på vinterstid. Går etterhvert tilbake til Hjelle gård hvor vi får høre at det går en sti opp till Vettismorki som ligger ett stykke over fossen. Vi hiver oss rundt og rusler avgårde.

Fossen er faktisk like imponerende fra toppen der den kaster seg utfra en litt rolig elv og rett ned. Her tas det masse bilder. Vi går også innom Vettismorki som ligger på platået over fossen. Der er det mange gamle sætrer som fortsatte er i bruk og det er også en Dnt hytte der som man kan leie seg inn for en billig penge.

Det er forresten flere fosser her i Øvre Årdal. Mellom Hjelle og Vetti gård har vi Avdalsfossen som er 175 meter høy. Over Avdalsfossen fiiner man også Avdalen gård som har blitt restaurert og er betjent mellom midten av juni og midten av september.
Lenger ned har vi Hjellefossen nedpå Hjelle som liggert helt inni veien. Den har ett totalt, men ikke fritt fall på 240 meter.

Etter en flott dag med helt nye gnagsår setter vi oss i bilen på Hjelle og kjører over mot Turtagrø og videre mot Jotunheimen. Vi skal over Sognefjellet og gå opp til Glitretind, men det er en annen historie.

Vetti gård

Vetti gård.

Vettisfossen

Vettisfossen.

Foto tatt fra Vettismorki

Foto tatt fra Vettismorki.

Furu på Vettismorki

Furu på Vettismorki.